Collegelid Rob Mudde treedt na de zomer terug

Nieuws - 25 april 2024 - Webredactie Communication

Professor Rob Mudde neemt in de loop van komend najaar afscheid als bestuurder van TU Delft. Hij maakt sinds 1 maart 2018 deel uit van het College van Bestuur (CvB), als vicevoorzitter en vice-Rector Magnificus/Vice President Education.

Het vertrek van professor Mudde komt ongeveer een jaar eerder dan zijn beoogde pensioen. Dat was een lastige, maar weloverwogen keuze, zo stelt hij zelf. “Met pijn in het hart neem ik eerder afscheid dan gepland. Tot op de dag van vandaag voelt mijn werk als een groot voorrecht, waar ik altijd met veel passie invulling aan heb gegeven en waar ik evenzoveel voldoening uit heb gehaald. De keerzijde is dat het werk een tol is gaan eisen van mijn gezondheid. Sinds begin vorig jaar heb ik daar veel mee geworsteld. Ik had graag mijn periode volledig uitgediend, maar mede op medisch advies kan ik niet anders dan concluderen dat ik mijn rol niet meer met dezelfde energie kan vervullen als voorheen – energie die de job wel vereist. Ik realiseer me dat mijn vertrek ongelukkig valt in deze periode waarin sociale veiligheid al onze aandacht verdient. Laat ik benadrukken dat ik bij deze moeilijke beslissing niet over één nacht ijs ben gegaan, maar dat dit al langere tijd speelt.”

In goed overleg met het CvB en de RvT is besloten dat Mudde het academisch jaar 2023-2024 af zal maken. Mudde: “Het is belangrijk dat de Raad van Toezicht goed in staat wordt gesteld om mijn opvolger te werven en dat ik die nog kan voorzien van een warme overdracht. Tot dat moment blijf ik mijn taken als bestuurder vervullen. De start van het academisch jaar zou ik bovendien voor geen goud willen missen. Ik kijk er naar uit om nog één keer een nieuwe lichting studenten te verwelkomen op onze universiteit.”

Voorzitter Raad van Toezicht Tijo Collot d’Escury: “Met het vertrek van Rob verliezen we een zeer ervaren en inspirerende bestuurder en een gewaardeerde collega. Namens de voltallige Raad van Toezicht wil ik Rob bedanken voor zijn enorme inzet voor onze universiteit en zijn inspirerende leiding, met name op het gebied van onderwijs en onderwijsinnovatie. Dit heeft geleid tot zoveel bijzondere resultaten. Ik noem bijvoorbeeld de vernieuwing van opleidingsprogramma’s om te kunnen blijven voldoen aan wat er van de Delftse ingenieur van de toekomst wordt verwacht, de herwaardering van de onderwijstaak en het onderwijsprofiel, en de grote stappen die gezet zijn op het gebied van open onderwijs en een leven lang leren.”

Rector Magnificus en Collegevoorzitter Tim van der Hagen, spreekt over een gevoel van weemoed. “Met het vertrek van Rob verliezen we een kundig bestuurder, een gepassioneerde Delftenaar, een bevlogen docent en bovenal een zeer warm mens en geliefde collega. We hadden Rob graag nog langer in ons midden gehad als collegelid, maar begrijpen en respecteren zijn keuze volledig.” Vice President Operations Marien van der Meer sluit zich daarbij aan: “Ik heb Rob leren kennen als iemand die niet alleen veel oog heeft voor inhoud en kwaliteit, maar ook voor de mens achter de prestatie en het welzijn van collega’s en studenten. We gaan hem missen.”

De Raad van Toezicht start met de voorbereiding van de werving van een opvolger. De medezeggenschap zal hierin meegenomen worden. Tot het aantreden van een opvolger zal Rob Mudde zijn taken als bestuurder blijven uitvoeren. Hij roept op tot meer verbinding, dialoog en wederzijds begrip, in die periode en daarna. “De betere samenleving waar we als TU Delft aan willen bijdragen, begint echt bij onszelf. Laten we vooral proberen elkaar op basis van vertrouwen tegemoet te blijven treden en uit te gaan van het goede in de mens.”